Na co zwrócić uwagę przy wyborze szkła gastronomicznego?
Organizacja biznesu gastronomicznego to spore wyzwanie. Trzeba pomyśleć o tak wielu sprawach, a lista zakupów zdaje się nie mieć końca i pochłaniać gigantyczne sumy. Otwierając lokal gastronomiczny, przede wszystkim musisz zadbać o odpowiednie jego wyposażenie, w tym głównie o szkło gastronomiczne. Na co zwrócić uwagę przy wyborze szkła gastronomicznego? Podpowiadamy, jakie wyznaczniki charakteryzują długowieczne i praktyczne szkło gastronomiczne.
Jakość wykonania
Szkło gastronomiczne musi odznaczać się przede wszystkim jakością wykonania. Biorąc pod uwagę, jak często będzie ono wykorzystywane, nie można pozwolić sobie na ciągłe dokompletowywanie zastawy, ze względu na jej ubytki. Oczywiście nie da się kupić szkła, które nigdy się nie stłucze. Zwłaszcza w gastronomi, gdzie czas wydania dania gra dużą rolę, zdarzać się będzie, że naczynia będą się tłuc. Jednak istnieją odpowiednie sposoby produkcji oraz zabezpieczenia, które minimalizują tego typu incydenty. Doskonałej jakości szkło gastronomiczne znajdziesz na https://agusto.pl/436-szklo-libbey. Korzystając z produktów Agusto, masz pewność dobrze wykonanych produktów, które nie tłuką się przy delikatnym dotyku.
Walory estetyczne
Szkło gastronomiczne nie może nie spełniać walorów estetycznych. Jeśli funkcjonujesz w biznesie gastronomicznym, to dobrze wiesz, że ludzie jedzą oczami. Ta zasada dotyczy również wyglądu szkła. Przede wszystkim staraj się wybierać modne i eleganckie przedmioty. Jednak jeśli wystrój Twojego lokalu ma określony eklektyczny, bądź retro charakter, dostosuj również i szkło do wybranego stylu. Będzie stanowiło o spójności koncepcji i sprawiało niezwykłe wrażenia estetyczne.
Sposób użytkowania
Kompletując szło gastronomiczne, nie możesz zapomnieć o jego przeznaczeniu. To, w jaki sposób i do czego będziemy je używać, ma podstawowe znaczenie. Na rynku istnieją tysiące modeli szkła gastronomicznego, o różnorodnym przeznaczeniu, a zasady etykiety wyznaczają, w której szklance podać odpowiedni napój. Niezwykle istotne jest, aby zaopatrzyć się w modele szkła, pasujące do napojów i dan, które zamierzasz serwować. Coraz więcej osób zna się na etykiecie i z pewnością nie będą zadowoleni, gdy poda się im martini w szklance do whisky.
Waga szkła
Nie bez znaczenia jest również waga szkła. Pamiętaj, że kelnerki i kelnerzy to też ludzie i nie przedkładaj komfortu ich pracy ponad estetykę szkła gastronomicznego. Nie na wszystko masz wpływ, ponieważ kieliszki do wina zawsze mają standaryzowane wagi, ze względu na ich specyficzny kształt, jednak tam, gdzie to możliwe, zrezygnuj z mosiężnych przedmiotów. Pamiętaj, że jeśli pracownik nie będzie w stanie udźwignąć określonej liczby przedmiotów, będzie musiał wrócić na miejsce ponownie. Takie działanie znacząco obniża szybkość i skuteczność pracowników, a tym samym wydłuża czas obsługi jednego klienta.
Dokonując zakupów szkła gastronomicznego, koniecznie zadbaj o korzystanie z usług sprawdzonych producentów. Zapoznaj się z opiniami w internecie, a także zabiegaj o opinie znajomych z branży. Szczególnie odradzamy korzystanie z produktów zbyt tanich w stosunku do ceny rynkowej.